Pierogowy taniec
Pierogi z jagodami
Składniki:
~ 0,5 kg mąki
~ 0,5 kg szklanki wodyv
~ 0,5 kg jagód
~ 2 łyżki cukru
~ sól, kurkuma
Sposób przyrządzania :
Z mąki, wody i kurkumy wygnieść ciasto na pierogi. Umyte owoce zmieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na każdy krąg ciasta nakładać owoce i sklejać pierogi. Pierogi wrzucać do wrzącej solonej wody i gotować do wypłynięcia. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Można podawać z cukrem podrem lub bitą śmietaną.
Pierogowy taniec
Tańczą żółtka na stolnicy,
Mąka sypie biały pył.
Już czekają domownicy,
Jakby każdy głodny był.
Jeden pieróg, drugi, trzeci,
Domowniką ślinka leci !